Posada la Plaza, gezellig familiehotel in een van de typische witte dorpen in de heuvels rond Malaga, Andalusie

Gezellig familiehotel in een van de typische witte bergdorpen in de heuvels rond Malaga

Wanneer we vanaf Malaga landinwaarts rijden om een gezellig familiehotel te bezoeken, ontdekken we het binnenland van Axarquía, een adembenemend mooi heuvellandschap vol met typische witte bergdorpen. Het gebied bestaat uit diepe valleien met terrassen die dateren uit de Moorse periode van Spanje. Op de vruchtbare grond worden avocado's, olijven, granen en amandelen verbouwd. Vanwege het subtropische klimaat van deze regio worden er ook tropische vruchten zoals mango's en kiwi's gekweekt.  

 

 

 

 


Maar het bekendst is wel de teelt van de muskaatdruif, die men droogt en waar later een sterke zoete witte wijn van gemaakt wordt. Verschillende routes in de regio, zoals de "Route van zon en wijn" die wij volgen om bij ons gezellige dorpshotel te komen, leiden de bezoeker in één dag via de bochtige wegen langs de witte bergdorpjes. De omgeving is uitermate geschikt om te fietsen en te wandelen. Ook paardrijden is hier erg populair. Als we in Canillas de Albaida aankomen parkeren we de auto net buiten het historische centrum voor de winkeltjes. Vanaf hier is het maar een paar minuten lopen naar het pleintje waar het familiehotel Posada la Plaza zich bevindt. Het ziet er net zo gezellig uit als op de website. Een grote fontein, een paar terrassen, een kleine dorpskerk en gevels vol met bloeiende planten. De deur van het dorpshotel staat uitnodigend open, en als we naar binnen gaan maken we kennis met Marion, die enkele dagen per week de receptie verzorgt. Zij zal ons wegwijs maken in het hotel. Maar eerst nemen we buiten bij het tegenoverliggende restaurant een verfrissend drankje.

Posada La Plaza 1

Het gebouw waarin het gezellige familiehotel zich bevindt stamt uit de 16e eeuw, en was vroeger een klein klooster. In 2004 werd het gerestaureerd met behoud van authentieke elementen, en in gebruik genomen als hotel. Het restaurant is van dezelfde Spaanse familie, iedereen helpt mee. Opa, oma en pa en ma wonen ook op het plein, en springen bij als het nodig is. Veel mensen logeren hier voor het wandel- of fietsarrangement die het dorpshotel aanbiedt. De gasten kunnen vanuit dit verblijf de prachtige omliggende natuur en de cultuur van Axarquía verkennen. Zo ben je even helemaal weg uit de dagelijkse drukte en kan je genieten van alles wat deze prachtige streek te bieden heeft.

Posada La Plaza 2

Na een gezellig gesprek wordt het tijd om het hotel te bekijken. Marion gaat ons voor, en via een smalle trap lopen we de tweeverdiepingen door. Alle negen kamers zien er netjes verzorgd uit. De vertrekken zijn comfortabel, hebben twee enkele bedden of een tweepersoons bed, en ieder een eigen badkamer met douche en toilet. Helemaal boven op het dakterras kunnen de gasten van het hotel tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de sauna, een Turks stoombad en jacuzzi terwijl ze genieten van het geweldige uitzicht over de omgeving. Weer beneden bekijken we nog even de leeshoek, waar je eventueel een kopje thee of koffie voor jezelf kunt maken, of een drankje inschenken.

Posada La Plaza 3

Na de rondleiding is het al vrij laat, en daarom besluiten we een nachtje in het gezellige familiehotel Posada la Plaza te blijven, en in het restaurant La Plaza een hapje te eten. We zeggen Marion gedag, en nemen plaats aan een van de tafeltjes op het plein. Het zonnetje schijnt nog, het is hier heel gezellig zitten. Terwijl we de uitgebreide kaart bestuderen en een menuutje bestellen, speelt het dorpsleven zich rondom ons af. Dan komen een voor een de overheerlijke gerechten op tafel. We drinken er een lekker glaasje plaatselijke wijn bij en genieten.

Posada La Plaza 4

Dit kleine dorpshotel is een geweldige plek om het leven in de typisch Spaanse witte bergdorpjes te ervaren, en van hieruit te voet of met de fiets op pad te gaan om het hart van de Axarquía streek met zijn prachtige natuur met rijke flora en fauna te ontdekken. In de Sierra de Tejada groeien veel aromatische planten. Het gebied staat vooral bekend om zijn groot aantal roofvogels zoals vale gieren, valken en adelaars. Tijdens de jaarlijkse vogeltrek zie je hier veel vogels die op doortrek zijn naar Afrika. Daarnaast leven er in het park veel berggeiten, vossen en zwijnen. Na een lange tocht of wandeling is het dan perfect ontspannen bij bar/restaurant La Plaza.

Kenmerken Posada la Plaza

Hasta Pronto © 2011 - 2016